Alban Dafa

Researcher

Address: Shenasi Dishnica, Nd. 35, H. 1, 1017, Tirana, Albania

Alban Dafa u bë pjesë e Institutit për Demokraci dhe Ndërmjetësim si hulumtues për çështje të sigurisë dhe qeverisjes. Ai ka shërbyer në Forcën Detare Shqiptare si komandant anijesh patrulluese, navigator dhe hidrograf. Gjatë shërbimit të tij, ka qenë gjithashtu i përfshirë në përshtatjen dhe zbatimin e programeve të standartizimit të NATO-s, si dhe ka qenë i angazhuar në përpjekje për të zgjeruar qëllimin dhe kapacitetet e Shërbimit Hidrografik Shqiptar.

Albani është diplomuar në vitin 2011 në shkenca politike pranë Akademisë së Marinës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Në vitin 2015, ai vijoi studimet për Master Artesh për Politikën dhe Marrëdhëniet Ndërkombëtare të Lindjes së Mesme dhe në vitin 2016 u diplomua nga Universiteti i Ekseter në Mbretërinë e Bashkuar.

Interesat studimore përfshijnë lëvizjet shoqërore, reformimet organizative dhe kulturore dhe politikën e jashtme dhe të sigurisë së Shqipërisë.

Publikime:

Dafa, A. and Zweers, W. “Beyond ‘strict and fair’: The need for increased Albanian-Dutch cooperation to fight transnational organized crime ” (Forthcoming analysis, Clingendael – Netherlands Institute of International Affairs).

Bino, B., Qirjazi, R. & Dafa, A. (2020). Civil Society Participation in Decision-Making in Albania. Institute for Democracy and Mediationhttps://idmalbania.org/wpcontent/uploads/2020/03/CSO-Participation-in-Decision-Making-inAlbania.pdf.

Dafa, A. (2019). “The EU focuses disproportionately on the rule of law in the Western Balkans.” (Finnish). Ulkopolitiikkahttps://www.ulkopolitiikka.fi/lehti/4-2019/eu-keskittyy-lansi-balkanillaoikeusvaltiokehitykseen-alueellisen-yhteistyon-kustannuksella/.

Dafa, A. (2019). “Europeanization blowback: the stampede to join the EU and the Albanian institutional crisis.” Institute for Democracy and Mediationhttps://idmalbania.org/europeanization-blowbackthe-stampede-to-join-the-eu-and-the-albanian-institutional-crisis-june-2019/.

Dafa, A.  (2019). “Enhancing the security of future EU gas supplies through the Albanian gateway.” Institute for Democracy and Mediationhttps://idmalbania.org/enhancing-thesecurity-of-future-eu-gas-supplies-through-the-albanian-gateway/.

Dafa, A.  (2019). “Unholy Alliance: Transnational Organized Criminal Groups and Religious Radicals in Albania.” In S. Ducaru, I. Niţu, & M. Margvelashvili (Eds.), Black Swan Events on NATO’s Eastern Flank (pp. 7-10). Amsterdam and Clifton: IOS Press.