Blog

 • shijak 3

  Presentation of the assessment report CIVILISC Project – Shijak Municipality

  Institute for Democracy and Mediation (IDM) presented in Shijak the findings of the report “Challenges of Local Government Units in the Fight Against Corruption”, which has been prepared in framework of the project “CIVILISC- Civil Society Instruments against Corruption”, funded by the European Union.  This discussing meeting gathered various representatives from the municipality of Shijak, […]

 • lgu anticorruption

  An Assessment of the Anti-Corruption System in 20 Municipalities of Albania

  “Challenges of local government units in the fight against corruption” is the assessment report which has been prepared by IDM-Albania and RiskMonitor Foundation- Bulgaria in framework of the project CIVILISC- Civil Society Instruments against Corruption, funded by the European Union. The aim of this report is to assess the current capacities and preparedness of LGUs […]

 • Cover Raporti SHk-Fr

  Raport mbi Perceptimin e Qytetarëve mbi Ofrimin e Shërbimeve

  IDM me mbështetjen e Ambasadës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Tiranë dhe në kuadër të projektit ‘OpenALB: “Partneriteti ndërmjet qeverisë dhe qytetarëve në luftën kundër korrupsionit dhe promovimit të qeverisjes së mirë”,  ka zhvilluar studimin “Perceptimi i qytetarëve mbi ofrimin e shërbimeve në nivel vendor” ne bashkitë Fier dhe Shkodër. Qëllimi i këtij raporti është […]

 • img_news-OSHC_153964646

  2015 Civil Society Organization Sustainability Index for Albania

  Institute for Democracy and Mediation (IDM) presented on July 14th 2016 in the premises of Rogner Hotel the findings of the 2015 Civil Society Organization Sustainability Index for Albania. The Civil Society Organization Sustainability Index (CSOSI) for Central and Eastern Europe and Euroasia has been used since 1997 to assess the sustainability of the CSO […]

 • CfA: Think Tank Young Professional Development Program For MA and PhD Graduates

  Call for applications for Think Tank YOUNG Professional Development Program For MA and PhD Graduates Deadline for submissions: 20th July, 2016 Background Think Tank Fund for Wider Europe, a program of the Open Society Initiate for Europe (OSIFE), announces the Think Tank Young Professional Development Program for MA and PhD graduates who graduated with a […]

 • tirana flet kapak

  Handbook: Tirana SPEAKS! Community structures in Albania

  This handbook seeks to introduce a different alternative to governance, share its common vision, and encourage central and local institutions in their initiative to pursue and establish partnership with citizens as an important subject to change. This handbook is published in the framework of the Tirana Speaks Project, implemented by the Institute for Democracy and Mediation with financial support of LëvizAlbania. Click […]

 • skopje img 2

  Regional  Workshop on the Development Cooperation Agenda

  On June 21st – 22nd 2016, in Skopje, the workshop “Introduction to the Current Development Cooperation Agenda” was organized in the framework of the project “Western Balkan CSOs for Global Development”. The two-day workshop brought together CSO representatives from the WB region, including IDM’s National Coordinator of the project, Aleka Papa, and other Albanian representatives from REC […]

 • anrd brief

  Briefing report: Challenges and opportunities of rural development in Albania

  This policy brief aims to shed light on the existing situation of participatory rural development, its main stakeholders, their respective roles, capabilities and positioning in relation to the implementation of the LEADER+ approach. It presents the findings, conclusions and main recommendations from a series of activities organized by the Albanian Network for Rural Development (ANRD) […]

 • whistle logo

  The Southeast Europe Coalition on Whistleblower Protection launched its new website

  The Southeast Europe Coalition on Whistleblowing Protection is a coalition aimed at protecting the rights of whistleblowers, fighting corruption and promoting freedom of speech, created on 9-10 November 2015 by 12 organizations from South-East Europe. The Coalition has 28 members and partners in 12 countries (Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, the Czech Republic, Kosovo, Hungary, Macedonia, […]

 • Call for Papers: European and Security Affairs Journal VOL. 32

  Center for European and Security Affairs Call for Papers June 2016 European and Security Affairs Journal VOL. 32 IDM is pleased to announce the opening of the “Call for Papers” Vol. 32 of the European and Security Affairs Journal. With the purpose of promoting comprehensive research and policy options in the current proposed issues, IDM’s Center […]

 • foto final 2

  Aktiviteti Përmbyllës: “Aktivizmi Rinor kundër Korrupsionit”

  IDM se bashku me Institutin Shqiptar për Çështjet Publike (AIPA) dhe Youth Act Centre, me mbështetjen e Ambasadës së SHBA në Tiranë dhe në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit dhe Sportit organizuan aktivitetin permbylles: “Aktivizmi Rinor kundër Korrupsionit” me 27 maj 2016 (Ora 11.30), Qendra Rinore Tiranë. Ky aktivitet mblodhi së bashku nxënësit e shkollave […]

 • struktura komunitare pic

  Raport: Ridimensionimi i Strukturave Komunitare në Shqipëri

  Raporti për Ridimensionimin e Strukturave Komunitare në Shqipëri u prezantua per here te parë në tryezën e organizuar nga IDM ne mars 2015. Nisma për ridimensionimin e strukturave komunitare u riiniciua në momentumin politiko-shoqëror të krijuar në vend me realizimin e konsolidimit territorial për t’iu përgjigjur njëherazi dy objektivave të rëndësishëm: së pari, gjallërimin e organizimit dhe aktivizmit […]